CASE: de 1e honden- en katten ziektekostenverzekering

In 1998 ontwikkelde ik bij Proteq met dierenarts Peter van Rooijen een ziektekostenverzekering voor honden en katten, Dier & Zorg. Vanuit het inzicht dat een serieuze operatie bij een hond of kat al snel in de honderden en soms wel duizenden euro's kan lopen. Bedragen die een gemiddelde honden- of kattenbezitter niet direct op de plank heeft liggen.

huisdierenverzekering

Ondanks dat er in het begin lacherig over deze verzekering gedaan werd, is dit echt een nuttige verzekering. Het is een financiële last die veel mensen niet kunnen dan wel willen dragen. Dan is een premiebedrag per maand voor hen een overzichtelijke uitgave. Los van de rationele calculatie is vooral de liefde voor het huisdier onvoorwaardelijk en de trouwe kameraad is wel het laatste waar men op wil bezuinigen. Bij de aanschaf van een puppy of een kitten wordt er natuurlijk niet aan gedacht dat zo'n lief dier ziek kan worden.

Met Dier & Zorg hebben we binnen 3 jaar een volwassen markt gecreëerd en een winstgevend product neergezet. Inmiddels zijn er meerdere serieuze aanbieders zoals Petplan: OHRA en retailers zoals Hema en Kruidvat.

Door co-creatie (nog vóór dat een modewoord werd) met dierenartsen ontwikkelden we een kwalitatief goede verzekering. Een verzekering waar een belangrijke groep beïnvloeders, dierenartsen, echt vol vertrouwen achter kon staan. Ondanks dat in 1998 internet als verkoopkanaal nog in de kinderschoenen stond, kon deze verzekering al volledig online afgesloten worden en konden declaraties via de site worden ingediend.

Door op alle logische plekken (hondenshows, wachtkamers, relevante websites, magazines, etc.) en momenten (dierendag, 1e enting puppy, etc.) aanwezig te zijn met een relevante boodschap was Dier & Zorg snel bekend onder honden-en kattenbezitters. Door veel aandacht te besteden aan een eenvoudige verkoopfunnel kapitaliseerden we die bekendheid en groeide Dier & Zorg snel. Dier & Zorg is nog steeds marktleider in dierenverzekeringen.

1 mei 2014