Amazon is scherp bij de les in de economieklas

Waar de Nederlandse webwinkels zoals Bol.com de laatste sales er uit proberen te persen door 7 dagen voor de kerst met grote kortingen te gaan strooien, gooien Amazon en bijvoorbeeld Apple het over een andere boeg. Zij voegen waarde toe. Uitgaande van het inzicht dat ik kerststress heb om alle cadeautjes op tijd binnen te krijgen. Ze garanderen mij namelijk nog levering voor de kerst.

Amazon en Apple hebben de kerstgedachte dus beter begrepen. Wat is liefde? Ben ik een cheapass en verras ik mijn geliefden op het familiefeest van het jaar met de belofte van een afgeprijsd cadeau dat na de kerst geleverd wordt of heb ik de cadeaus gewoon mooi ingepakt onder de boom liggen? Met de indruk dat ik echt moeite heb gedaan voor de ontvangende persoon in plaats van op het laatste moment snel iets online besteld te hebben? Ik zou het wel weten. En misschien wil ik daar zelfs nog wel meer voor betalen.

Amazon-Artikel

Amazon snapt dat prijs inmiddels een hygiënefactor is geworden. Een scherpe prijs blijft uiteraard belangrijk voor de concurrentiepositie zodat je in ieder geval in overweging wordt genomen. Maar prijs relatief. Wat Amazon beter begrijpt is dat leveringsbetrouwbaarheid een grote bijdrage zal leveren aan winkel- merkloyaliteit. Hier zetten ze dan ook vol de innovatie op in. Zo zijn er natuurlijk al de plannen met dronebezorging via Amazon PrimeAir. En is nu een proef gestart in New York met bezorging binnen het uur onder de naam Prime Now. Beschikbaar voor iedereen met een Amazon Prime lidmaatschap en de bezorgkosten zijn $ 7,99. Deze vervallen als je aangeeft dat het ook binnen 2 uur bezorgd kan worden.

Ze doen dit niet voor niets onder hun Prime Now leden. Haar Prime leden, die een jaarlijkse vergoeding betalen voor gratis levering door UPS, de Amerikaanse post en dergelijke, hebben bewezen een actieve en loyale groep te zijn, met uitgaven meer dan het dubbele van wat gewone klanten besteden bij Amazon in een jaar. Als je op de P van Prijs de bodem raakt dan blijft Q van Quantity nog over. Purchase facilitation als aanjager van een hogere winkelfrequentie en een voller winkelmandje. Met misschien zelfs wel een hogere P omdat men wel extra wil betalen voor dit winkelgemak. Klinkt als een business model. Amazon heeft opgelet bij economie toen het over prijselasticiteit ging.

 

 

 

 

 

19 december 2014

marketing | retail