Alles is cyclisch. Retailmerken gaan, nieuwe merken komen

Is het erg als V&D verdwijnt? Ja, voor het deel van het personeel dat geen nieuwe baan vindt. Misschien nog vanuit sentimenteel of nationalistisch perspectief maar verder zie ik geen enkele andere reden. Het vertrek van merken of in het bijzonder V&D koppelen aan het einde van de retail. Onzin. Ja, retail-as-we-know-it. Voor alles wat gaat, komt iets terug.

Primark-Artikel

Retailspecialisten en marketingadviseurs waren niet uit het nieuws te slaan. Ze struikelden over elkaar met een stelligheid het allemaal te weten. Ik vraag me toch een aantal zaken af. Hebben sommige retailers niet opgelet en hun (marketing) strategie niet of niet op tijd aangepast? De ontwikkeling van bijvoorbeeld low end retail is niet van gisteren maar al langere tijd aan de gang. Action, Kruidvat, SoLow in de wereld van Blokker. C&A en V&D hebben al lang geleden Zara en H&M zien komen. Hun strategieën waren niet echt een black box, dus daar had je toch van kunnen leren? Maar ook andere (buitenlandse) formules veroveren het winkelbeeld zoals Flying Tiger, Forever21, Pull & Bear en Urban Outfitters. Alsof de mensen van V&D, C&A en Blokker nooit in Londen of een andere grote retailstad zijn geweest.

Ook niet gekeken naar demografische ontwikkelingen? De vergrijzing en de consequentie daarvan. Babyboomers met veel tijd en geld. Jongeren met weinig geld maar wel een behoefte om iedere dag de laatste mode te dragen. Oh ja, en toen was daar internet. Je hoefde niet meer door de regen naar de stad voor een cd maar kocht hem zo op je computer, telefoon of tablet via I-tunes. E-commerce is toch al in ontwikkeling sinds ongeveer 1995. Had je toch ook al zo'n 20 jaar de tijd gehad een antwoord te vinden?

Misschien geeft Annet Aris wel het antwoord in haar column in het FD van zaterdag 21 februari. Namelijk met de constatering dat veel bedrijven focussen op meer marketing, agressieve verkoopstrategieën, gestage productverbeteringen om maar meer groei te forceren. Het gevolg is, dat zelfs wanneer het lukt de omzet te laten stijgen, de investeringen zo hoog zijn dat uiteindelijk waarde wordt vernietigd. Waarom moet ik nu weer aan V&D denken? De enige manier, volgens Aris, om bovengemiddeld in waarde en niet alleen in omzet te groeien is innovatie: het telkens weer vinden van nieuwe unieke manieren om klantbehoeften te identificeren en te vervullen.

De Bijenkorf heeft dit goed gedaan. Een mooi staaltje high end retail. Sterke opwaartse beweging naar een hoger segment. Winkels in te kleine gebieden sluiten en focussen op een rijke beleving en goed assortiment. Ook het online kanaal is sterk ontwikkeld en de stap naar omnichannel wordt gemaakt gezien de laatste pilot met iBeacons in de Bijenkorf Rotterdam.

Het zal nog wel even onrustig blijven in retailland. Van V&D heb ik mentaal al afscheid genomen maar ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van Hema, de toekomstbestendigheid van C&A, de keuzes van Blokker en bijvoorbeeld de strategie van Zeeman.

21 februari 2015

marketing | retail | V&D