CASE: BrandMR, juridische hulp maar dan slimmer

BrandMR (Brandmeester) is een nieuwe advocatendienst voor particulieren die de toegankelijkheid van online koppelt aan de expertise van eigen topadvocaten en juristen. Juridische hulp wordt aangeboden in vier heldere stappen voor een vaste prijs. Je weet dus meteen waar je aan toe bent en wat je kansen zijn. Juridische hulp maar dan slimmer.

Er was iets kroms aan het recht in Nederland!
De toegang tot het recht is een groot maatschappelijk belang. Onafhankelijke en toegankelijke rechtshulp is een groot goed in een democratie. De kernwaarden advocatuur (een advocaat is onafhankelijk, partijdig, deskundig, integer en gaat vertrouwelijk met de zaak om) zijn niet voor niets vast gelegd in de advocatenwet. Deze advocatenwet heeft echter ook een hele vervelende economische bijwerking. Omdat de advocatenwet bepaalt dat de advocaten zelf, vertegenwoordigd in de beroepsvereniging Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), hun regels mogen vaststellen in de Verordening op de Advocatuur (VODA). Naast de noodzakelijke uitwerking van de kernwaarden in gedragsregels zijn er ook voorwaarden gesteld aan de organisatie van een advocatenkantoor. Alleen advocaten mogen aandeelhouder zijn en bestuurder van een advocatenkantoor. Hierdoor wordt het onmogelijk gemaakt voor nieuwe toetreders met nieuwe klantproposities en business modellen om de markt voor advocatuur te betreden. Dit concurrentiebeperkende effect heeft Brandmeester bevestigd in een gezamenlijk onderzoek met SEO Amsterdam. De NOvA is het laatste gilde en de advocatuur is een conservatieve markt waar kantoren vast zitten in een ouderwets uurtje-factuurtje model. De combinatie van de verplichte governance van een advocatenkantoor en het advocaten business model zorgt er voor dat ieder jaar de winst door partners wordt afgeroomd en nauwelijks geïnvesteerd wordt in klantgerichte innovatie en digitalisering. De BrandMR advocaten mogen als advocaten in loondienst in een onafhankelijk schaderegelingskantoor wel voor klanten met een rechtsbijstandverzekering werken via SRK Rechtsbijstand maar niet voor de klanten van Brandmeester zonder rechtsbijstandverzekering. Deze beperking is opgelegd door de NOvA en beperkt Brandmeester haar advocaten in te zetten. En dat terwijl de advocaten al twintig jaar zonder problemen volgens de kernwaarden advocatuur voor verzekerde klanten van SRK werken.

BrandMR, challenger van een conservatieve beroepsgroep
De introductie van BrandMR is daarom eerst gestart met een actie om deze concurrentiebeperkende marktimperfectie recht te zetten en de markt te openen. Omdat een dialoog hierover met de NOvA over aanpassing van de regels geen succes had zijn we een PR campagne gestart om deze misstand aan de kaak te stellen. Met steun van Tweede Kamer leden Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Chris van Dam (CDA) hebben we ook de minister van rechtsbescherming, Sander Dekker, overtuigd van de noodzaak van aanpassing van de advocatenregels (zie ook: Jeroen van Wijngaarden bij WNL , de reactie van minister Dekker in de Tweede Kamer en de tweede reactie van Dekker in de Kamer over de voortgang). Ook een klacht bij de ACM zette druk op verandering van de regels. Deze campagne heeft op 3 december 2020 geleid tot aanpassing van de verordening. De NOvA gaat de verordening op het gebied van alternatieve bedrijfsstructuren nu structureel aanpassen en als onderdeel van een experiment mag Brandmeester nu vanaf 1 februari 2021 advocaten inzetten (zie ook de artikelen hierover in NRC en het Financieele Dagblad).

Unieke dienstverlening
Een belangrijk onderdeel van de juridische dienstverlening van Brandmeester is de inzet van een advocaat in plaats van een jurist. Dit blijkt ook uit het eerder genoemde onderzoek door SEO Amsterdam. In een simulatie van een zaak van € 1.200,- heeft een consument € 100,- meer over voor een advocaat dan voor een jurist. Naast de perceptie van de klant dat een advocaat beter is, heeft een advocaat ook een ruimere bevoegdheid in de rechtbank. Met de inzet van advocaten tegen een vast tarief is Brandmeester uniek in de markt. Er zijn wel rechtsbijstandsverzekeraars die on-demand diensten aanbieden tegen een vaste prijs aan klanten die buiten de dekking van hun verzekering vallen. En sinds de komst van Brandmeester besteden ze voorzichtig iets meer aandacht aan deze optie. Waar bij Brandmeester de tarieven echt vast zijn (inclusief alle kosten zoals expertise en griffie) zijn veel kosten bij verzekeraars uitgesloten en moet de klant achteraf toch veel bijbetalen. Ook bieden die verzekeraars geen advocaten, enkel juristen. Dus als een zaak door een advocaat gedaan moet worden gaat de meter alsnog lopen voor de klant. Zij zetten deze proposities bovendien heel defensief in omdat het ten koste gaat van hun nog lucratieve (verzekerings) business model. Brandmeester combineert dus 'the best of both worlds'. Kwalitatieve juridische hulp door advocaten tegen een vaste voorspelbare prijs. Het model achter deze voorspelbare prijs van Brandmeester is uniek. Het pricing model is gebaseerd op basis van 50 jaar ervaring van zusterbedrijf SRK rechstbijstand met 40.000 juridische zaken. Dit model is vervolgens bij de consument gevalideerd met een kwantitatief prijsperceptieonderzoek en is er een benchmark gedaan op bestaande tarieven in de advocatuur en met overige juridische dienstverleners.

Rechtsgebieden BrandMR

Voorspelbaar online proces
Om de onzekere rechtzoekende niet alleen voorspelbaarheid op de prijs te bieden maar ook op het proces hebben we een geavanceerd online dossier c.q. workflow gemaakt. In vier heldere stappen nemen we de klant mee door het juridische proces. De klant begint met een gratis online check waardoor een algoritme wordt bepaald welke van onze Brandmeester advocaten het best bij het probleem past. De tweede stap is het adviesgesprek. Als de klant na het adviesgesprek verder wil kan de klant door naar de stap onderhandelen. Komen we er in onderhandelen niet uit dan is de laatste en vierde stap procederen. Uit onze big data analyse blijkt dat maar 5% van de zaken uiteindelijk in de duurste stap procederen terecht komt. Binnen iedere stap loopt de klant digitaal door verschillende fasen en taken. De klant weet zo precies wat hij/zij moet doen en wat de advocaat gaat doen, 24/7.

Vaste prijzen BrandMR

Lange termijn merkbouw, korte termijn resultaat
Parallel aan de PR campagne en strijd voor toegankelijkere advocatenregels zijn we BrandMR begonnen met de inzet van onze juristen (met onze advocaten in de wachtkamer) en zijn we 13 januari 2020 gestart met de introductiecampagne in de consumentenmarkt. Belangrijkste doelen van deze campagne zijn naams- en propositiebekendheid van Brandmeester en traffic naar de website brandmr.nl

Vanuit een SEE-THINK-DO aanpak hebben we een tactische invulling gekozen met als doel een optimale balans te creëren tussen lange termijn merkdoelen en korte termijn salesdoelen. Hierbij hebben wij gekozen voor de SEE laag voor een campagne op TV gecombineerd met online video, THINK via een social media campagne en DO door een uitgebalanceerde Google SEA/SEO aanpak.

BrandMR wint in 2020 een Gouden Spinaward in de categorie Digital Service Idea

BrandMR genomineerd voor een Dutch Interactive Award in de categorie Disrupter

12 maart 2021

advocatuur | BrandMR | business model | Dutch Interactive Award | innovatie | marketing | Spinaward | start-up