Brandstores in Londen, winkels waar je blij van wordt

In vervolg op de brandstores in Hamburg is nu Londen aan de beurt. Even een dagje op en neer om inspiratie op te doen voor het antwoord op mijn vraag hoe merken toegevoegde waarde en onderscheid kunnen bieden met fysieke winkels. Zeker nu retail sales meer naar online verplaatst. Brandstores geven daar wellicht antwoorden op.

Brandstores zijn voor mij een inspiratie hoe winkels onderscheid kunnen bieden ten opzichte van online winkelen. Via internet kopen is vaak heel functioneel. Beschrijving, prijs, wat bevestiging van de kwaliteit en je wordt zo snel mogelijk naar de kassa geduwd met een zo vol mogelijk mandje. Moet je hier in offline, fysieke winkels dan mee gaan concurreren? Vaak gebeurd dat wel. Doe het anders en keer zaken om. Disrupt en distinct is mijn advies.

M&M's
Hoe kan je van een stukje matige melkchocolade met een suikerlaagje en een kleurtje en eenzelfde product maar dan met een pinda erin een fantastische beleving maken? Bezoek dan M&M's World aan het Swiss Court bij het Leicester Square! Je vindt er 4 levels of fun. Een lach kan je niet onderdrukken als je binnenkomt. Behalve een grote collectie merchandise van de bekende M&M figuren kan je ook zelf je eigen M&M's mix samenstellen bij de vele bontgekleurde kokers die aan de wanden hangen. Er is zelfs een M&M's mix lab waar je je kan uitleven op eigen mixen. Van zoiets eenvoudigs als chocolade, aansprekende karakters maken en daar een vrolijke wereld om heen bouwen is knap. Zelfs de grootste zwartkijker loopt vrolijk weer naar buiten. Een winkel met (zeer positieve) beoordelingen als een dag attractie op Tripadvisor! Hoeveel waarde kan je bouwen?

Lane-MM Artikel

Burberry
In het duurdere kledingsegment is Burberry een mooi voorbeeld van een geslaagde brandstore. Allereerst is de locatie van de enorme winkel aan de 121 Regent Street indrukwekkend. Alles straalt de luxe van het merk uit. Deze winkel heeft een goede mix van fysiek en online gemaakt. Alle medewerkers lopen met een Ipad waardoor ze niet bij je weg hoeven om te checken of er nog een maat in voorraad is. Met dezelfde Ipad kunnen ze een tailorservice aanbieden en je aankopen laten bezorgen op je werk, thuis of in je hotel. Bovendien hebben de winkels Magic Mirrors. Door het gebruik van RFID-tags in de kleding krijg je interactieve informatie over de kleding die je past en over andere (bijpassende) collecties aangeboden op de spiegel.

Lane-fashion Artikel

Audi
Een Audi showroom in een drukke winkelstraat van een wereldstad, tegenover het Ritz Hotel, nabij Piccadilly Circus en Regent Street. Maar geen traditionele autoshowroom. Een drietal blikvangers staan te pronken. Voor de rest schermen waar je zelf of met behulp van een medewerker je eigen Audi model kunt samenstellen. Beneden heb je nog speciale spreekkamers waar ze echte kleur- en stoffenstalen kunnen presenteren. Het is mooi opgezet maar wel een beetje saai. Ik mis bijvoorbeeld nog een virtuele proefrit. Iets meer beleving had nog wel gemogen.

Lane-Audi Artikel

Eastpak
In Oost London, in Commercial Street, Shoreditch (vlakbij het pop up winkelcentrum van zeecontainers Boxpark) heeft rugzakkenmerk Eastpak een pop-up brandstore geopend. Niet voor niets op deze plek. Een wat minder aangeharkt stukje Londen. Spitalfields (bezoek ook Spitafields Market), Brick Lane en Shoreditch zijn getransformeerd in hippe gebieden. Je vindt er kunstzinnige markten en er vestigen ook steeds meer creatieve bedrijven. Deze pop-up van Eastpak zal worden gebruikt als een testwinkel om van de ervaringen van de consument te leren. Veel combinaties dus tussen online en fysieke winkelervaring. Veel interactie met de klant. Een coffeecorner en plek om even te zitten. Voor de aankleding van de winkel hebben ze gebruik gemaakt van lokale streetartists waarvan je in de wijk ook veel werk op de muren aantreft. In de komende tijd zullen ze de inzichten van de gebruikte in-store technologie uit rollen in hun wereldwijde netwerk van multi-brand retailers. Kortom een brandstore als teststore voor hun multi brand retailers. Nog open tot 29 december 2014.

Lane-Eastpack Artikel

Meer inspiratie nodig? Neem eens de tijd om een stad als Londen te bezoeken. Je kan het zelf doen maar er worden ook reizen georganiseerd zoals Retailshock. Zij doen in juni 2015 Londen aan. Mijn advies, hou de website van Retailshock in de gaten! Een aantal lessen voor merkenbouw in fysieke retail die ik van deze dagtrip heb meegenomen:

1. Voeg beleving toe die het winkelen tot een leuke, onvergetelijke ervaring maakt
2. Voeg een beleving toe die het merk sterker maakt en waarden bevestigt
3. Voeg een beleving toe die online niet te evenaren is
4. Maak slim gebruik van online technieken om de beleving te vergroten en gemak en service toe te voegen
5. Zorg voor een vorm van interactie met de klant

25 november 2014

Audi | brandstores | Burberry | Eastpak | Londen | M&M | marketing | retail